Български Червен кръст навършва 145 години от създаването си. Годишнината e повод

...
Български Червен кръст навършва 145 години от създаването си. Годишнината e повод
Коментари Харесай

Пункт за набиране на доброволци отварят на рождения ден на БЧК в Пловдив

Български Червен кръст навършва 145 години от основаването си. Годишнината e повод да отдадем респект към делото на изтъкнати дейци и институции, които са подкрепяли организацията в дългогодишната филантропична работа, както и да подчертаем приемствеността на хуманните хрумвания и правила. По мотив годишнината БЧК-Пловдив разкрива пункт за набиране на нови доброволци, на който ще бъдат раздавани и сувенири. Той ще бъде открит на 25 октомври от 10:30 часа на ул. “ " Стойчо Мушанов “ 48 в Пловдив. 

БЧК отбелязва своя рожден ден именно на 25 октомври - датата, на която през 1878-ма е учредено първото сдружение в България.

Првата червенокрьстка структура е открита в Сливен под председателството на митрополитСерафим. Уставът й е одобрен от княз Дондуков-Корсаков - основен губернатор на Източна Румелия. Веднага след Съединението на двете български области на 20-ти септември 1885 година е основана и Националната организация с ръководител митрополит Климент (Васил Друмев).

За нея декрет подписва княз Александр Батенберг, който взема БЧК под свое застъпничество. Организацията е приета и от Международния комитет на Червения кръст в Женева с писмо от 20 октомври 1885 година. От основаването й до момента тя има петнадесет ръководители, измежду които са значими персони като проф. Стоян Данев, проф. Васил Моллов, проф. Димитьр Ораховац и доктор Любен Рачев.

БЧК има свои структури във всички регионални центрове, взаимодейства си с редица интернационалните филантропични организации. Негови чиновници и доброволци работят и подкрепят възрастни хора с домашен и медицински грижи. Организацията се включва интензивно при бедствия и повреди, образова водни спасители.

Планинската избавителна работа, в която работят предимно доброволци, също е нейна конструкция.



  
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР